Sfaturi pentru siguranta personala&prevenirea furtului
Practicarea unor bune obiceiuri de siguranta personala este cea mai buna modalitate de a va proteja in orice mediu. Aceste sfaturi sunt concepute pentru a va dezvolta aceste abilitati.
Siguranta personala
- Evitati zonele izolate - garaje subterane, alei, parcari si birouri dupa programul de lucru.
- Plimbati-va in grup, mai ales noaptea si utilizati transferul cu transport sigur.
- Daca simtiti ca sunteti urmarit, deplasati-va cat mai repede posibil catre cea mai apropiata cladire iluminata si populata. Puteti, de asemenea, sa traversati strada in mijlocul drumului sau sa semnalizati o masina care trece pentru asistenta. Activati un telefon de urgenta cu lumina albastra sau sunati la Politie.
- Mentineti o strangere ferma de poseta sau rucsac. Pastrati geanta inchisa cu fermoar si purtati-o sub brat si in partea din fata a corpului.
- Purtati portofelul in haina sau in buzunarul din fata al pantalonilor.
- Pastrati o distanta de siguranta fata de straini, chiar daca acestia va cer doar indicatii.
- Fiti constienti de imprejurimi atunci cand utilizati bancomate. Daca vedeti pe cineva sau ceva suspect, anulati tranzactia. Daca trebuie sa utilizati un bancomat dupa orele de program, utilizati unul intr-o zona bine luminata, unde va simtiti in siguranta.
Siguranta in metrou si in timpul calatoriilor prin oras
- Asteptati transportul public intr-o zona bine luminata si populata.
- Evitati utilizarea dispozitivelor electronice pe peronul metroului sau in autobuz, mai ales cand sunteti asezat langa usi. Furturile au loc rapid, iar hotii sunt mai predispusi sa apuce telefoanele din mainile oamenilor care stau langa usi.
- Nu dormiti in autobuz sau metrou. Cand mergeti cu metroul, stati intr-un vagon cu alte persoane sau in primul vagon langa conductor.
- Inchideti-va intotdeauna bicicleta in mod corespunzator, cu blocarea fixand atat anvelopa fata, cat si cadrul bicicletei.
- Decideti inainte de a pleca cum veti ajunge acasa. Spuneti cuiva unde mergeti, cu cine si la ce ora planuiti sa va intoarceti.
- Aflati despre cartierele in care locuiti, lucrati, faceti voluntariat si va distrati. Aflati locatiile sectiilor de politie si pompieri, spitale si magazine care sunt deschise pana tarziu.