Alarme Antiefractie
ALARMA ANTIEFRACTIE
Daca v-ati decis sa achizitionati un sistem de avertizare la efractie, exista inca citeva hotariri pe care trebuie sa le luati cu privire la tipul de protectie pe care-l doriti. In continuare am pregatit citeva informatii care va vor ajuta sa intelegeti elementele de baza ale unui sistem de protectie pentru locuinta.
Majoritatea cetatenilor cred ca ei insisi nu vor fi tinta unui atac armat sau a unei patrunderi prin efractie in propriul domiciliu. Din punct de vedere probabilistic, isi pun corect intrebarea si, in acelasi timp, isi raspund singuri: De ce tocmai eu?Doar n-oi fi eu ghinionistul! Dar cand neprevazutul se intampla totusi, calculele statistice devin irelevante, pagubele materiale si, uneori, chiar umane, capata dimensiuni tragice.Un vechi dicton spune ca este mai putin costisitor sa previ decat sa repari. Asadar, ganditi-va bine ca ceea ce s-a intamplat altora vi se poate intampla si dumneavoastra. Odata luata decizia de a diminua riscul la care sunteti expusi, luati in calcul faptul ca orice masura suplimentara de protectie s-ar putea sa fie binevenita intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat.
Daca pana aici totul este o prezumptie, noi va propunem cateva alternative concrete, care ni se par mai reprezentative:
- Cumparati un caine de paza
- Montati grilaje metalice la geamuri si usa metalica in mai multe puncte de fixare
- Semnati o polita de asigurare de bunuri
- Instalati un sistem electronic de protectie la efractie si/sau incendiu si/sau scurgere de gaze
In functie de bugetul pe care sunteti dispusi, sau puteti sa-l alocati veti opta pentru una sau mai multe din solutiile de mai sus. Dar nu uitati: 1) si 2) sunt alternative la care orice spargator gaseste solutii rapide si simple de anihilare, in timp ce 4) este o varianta care implica ca agresorul sa manifeste ingeniozitate, cunoastere si spontaneitate. In plus, varianta 4) este un prim pas in obtinerea unei despagubiri materiale pe care o implica varianta 3).In fine, daca sistemul electronic de securitate permite cuplarea la un dispecerat de monitorizare permanenta si eventual de interventie rapida, acesta isi justifica din plin superioritatea fata de variantele substituibile, la costuri similare.
Sistemele electronice de securitate descurajeaza tentativa de patrundere neautorizata in locuinta, sesizeaza conditiile de declansare a incendiului si scurgerii de gaze, limiteaza, intr-un cuvant, riscul producerii pagubelor, protejeaza viata persoanelor si, nu in ultimul rand, diminueaza valoarea primei de asigurare.
Sistemul de protectie la efractie este gandit pentru a proteja caile prin care un infractor poate patrunde intr-o cladire si sustrage obiectele de valoare. Modul in care va fi detectata prezenta infractorului se face in functie de elementul protejat:
- Intrarile prin usile de acces ale cladirii vor fi sesizate prin senzori magnetici
- Patrunderea prin spargerea unui geam va fi detectata de senzorii de geam spart
- Miscarea in interiorul spatiului protejat va fi sesizata de catre detectoarele de prezenta
- Intrarea in spatiul din jurul cladirii se poate proteja prin senzori IR de exterior, bariere de IR, bariere de MW
Acelasi sistem poate fi folosit si pentru supravegherea izbucnirii unui eventual incendiu sau pentru sesizarea unor scurgeri de gaze, prin conectarea detectoarelor de fum, respectiv a celor de gaz in zonele de pericol.
Armarea si dezarmarea sistemului astfel conceput se poate face prin telecomanda radio sau prin introducerea unui cod la o tastatura. Modul de operare si complexitatea vor depinde de unitatea centrala folosita.
Aria protejata de un astfel de sistem va fi impartita in zone. In consecinta, armarea si dezarmarea vor fi facute pe tot sistemul sau numai pe anumite zone. In acest din urma caz avem de-a face cu un sistem partitionabil si fiecare partitie in parte se comporta ca un sistem independent.
Toate sistemele, partitionabile sau nu, permit armare perimetrala, facand astfel posibila miscarea in interiorul spatiului protejat.
Avertizarea in caz de alarma se va face local (pe sirena), pe linia telefonica fixa (la un dispecerat sau la client) sau direct pe terminalul GSM (sub forma unui SMS).