Control acces si pontaj

Decizia de achizitionare a unui sistem de control acces si eventual pontaj electronic, implica cateva hotarari pe care trebuie sa le luati in functie de modul de lucru al acestuia. In continuare am pregatit cateva informatii care va vor ajuta sa intelegeti elementele de baza ale unui sistem de control acces.

Daca dispuneti de o afacere si doriti controlul riguros al valorilor si/sau personalului pe anumite trasee prestabilite, va recomandam introducerea unui sistem transparent si eficace de control acces. Sistemul va ofera in acelasi timp informatii ca sa localizati precis daca o persoana se afla in cladire, si unde.

Solutia cea mai des adoptata pe plan mondial consta in utilizarea de:

 • cartele de proximitate
 • cartele magnetice
 • tastaturi cu cod de acces
 • cititoare de amprenta sau cititoare de iris (separat sau dublate – unde este cazul)
 • implementarea unui software adecvat pentru controlul fluxului de personal si/sau valori.

Tendinta de integrare prin software a sistemelor de control acces, detectie a inceputului de incendiu, protectie la efractie si supraveghere video transfera aplicatiile complexe din domeniul abstract in cel concret.

Sistemele de control al accesului cu cartela (conditionate optional de citirea amprentei) si-au dovedit deja utilitatea si eficienta in multe domenii de activitate din tara noastra si strainatate:

 •     in numeroase intreprinderi pentru pontajul salariatilor;
 •     in urmarirea accesului masinilor in parcari;
 •     pentru prevenirea accesului neautorizat in anumite incaperi;
 •     pentru accesul in camerele de hotel;
 •     accesul in intervale orare prestabilite;
 •     limitarea accesului in spatii de maxima securitate (proximitate/amprenta sau proximitate/iris).

Subtiri, de dimensiuni reduse cartelele sunt deja folosite in lumea intreaga ca act de identitate, carnet de conducere, legitimatie de serviciu etc. Utilizarea lor in cadrul sistemelor de control al accesului elimina in unele situatii clasica cheie si ofera un grad sporit de securitate datorita numarului mare de coduri.

Acelasi numar mare de coduri se poate obtine si prin combinatii de cifre apasate la o tastatura sau mai mult decat atat, prin corelarea unui cod numeric cu o cartela.

Prelucrarea datelor de la o retea de usi controlate in acest fel se face in cele mai multe cazuri folosind un computer. Versatilitatea software-ului permite operatii complexe in sistem, controlate de la tastatura, generarea de rapoarte referitoare la oricare din campurile bazei de date create. Programe software special realizate ofera posibilitatea de creare de baze de date sub SQL. Aceste baze permit o flexibilitate maxima de realizare a rapoartelor pe care clientul le considera necesare si un acces in/din oricare punct al retelei de computere existente. Clasificarea informatiilor de acces trebuie realizata conform normelor si solicitarilor din tara in care se utilizeaza sistemul.

Solutiile de ultima ora permit integrarea intr-un sistem complex a protectiei la efractie. Astfel este posibil controlul evacuarii personalului in caz de incendiu, urmarirea si chiar inregistrarea video a persoanelor dintr-un anumit spatiu, la un moment dat. Acest mod integrat de abordare a management-ului de cladire a implicat si costuri mai ridicate. De aceea ca prim pas se recomanda achizitionarea “step by step” de sisteme individuale. Acestea pot fi ulterior utilizate intr-un sistem unic de management al cladirii.

Sistemele de control acces pot fi folosite atat pentru a impiedica patrunderile neautorizate in anumite spatii cat si pentru a tine evidenta persoanelor care au acces in anumite incaperi. Desenul de mai jos este un exemplu cu privire la modul in care poate fi folosit un sistem de control acces:

Functionarea sistemului de control acces poate fi locala sau in retea.

Functionarea in regim local permite accesul printr-o usa a mai multor utilizatori, dupa un program prestabilit, fara a impune limitari cu privire la numarul de usi controlate.

Functionarea in retea permite corelarea informatiei de catre unitatile centrale de control acces astfel incat utilizatorii pot accesa trasee prestabilite dupa programe de acces prestabilite. Sistemul permite dispecerizarea, printr-un soft adecvat, a spatiilor in care se realizeaza accesul controlat. Daca in retea este cuplat un PC, atunci prin intermediul programului din calculator se pot realiza urmatoarele operatii:

 •     configurarea sistemului
 •     observarea in timp real a starii usilor
 •     cunoasterea in timp real a evenimentelor produse
 •     vizualizarea tuturor evenimentelor produse in timp de o zi, o saptamana sau chiar ani
 •     sortarea evenimentelor dupa anumite criterii si afisarea acestora pe ecran sau trimiterea lor la imprimanta

Sistemul de control acces poate functiona cu:

Cititor de cartela magnetica

Citirea cartelei magnetice se face prin trecerea acesteia prin fata capului magnetic de citire, prin fanta cititorului.Citirea presupune un contact fizic cartela-cap magnetic. Din acest motiv viata cartelei este limitata laun anumit numar de citiri. Similar si pentu capul magnetic al cititorului.

Cititor de proximitate

Citirea cartelei de proximitate se face prin simpla apropiere a acesteia la o anumita distanta de cititor. Acest tip de cartela, teoretic, are timp de viata nelimitat, la fel si cititorul. Nefunctionalitatea nu poate interveni la acest sistem decat prin eventuala distrugere fizica.

Modul de criptare al acestor cartele se face printr-un algoritm, care il face practic imposibil de decodificat.

Tastatura

Elementul clasic dintr-un sistem de securitate de orice natura, permite introducerea unui cod dintr-un anumit numar de cifre.

Se foloseste independent sau in conjunctie cu un cititor de cartela penteru a spori gradul de securitate. In sistemele fara computer tastatura este cea de la care se face programarea tuturor parametrilor.

Cititor de amprente

Citirea se face prin simpla apasare pe cititor.

Daca cartela sau codul utilizatorului sunt recunoscute atunci sistemul de control acces va actiona dispozitivul de blocare a usii si va permite accesul.

Yala electromagnetica

Reprezinta elementul de blocare a usii, comandat electric de catre elementul de control. In locul yalei se poate folosi un dispozitiv magnetic

In cazul in care, dupa o intrare autorizata, usa a ramas deschisa un interval de timp mai lung decat cel programat, sistemul va activa un dispozitiv de avertizare.

In caz de patrundere neautorizata – fortare a usii – sistemul va declansa un sistem de alarma existent sau o sirena.

Sistemul de control acces instalat poate fi interconectat cu un sistem de protectie antiefractie sau antiincendiu, deja existente si, de asemenea, poate comanda diferite dispozitive de automatizare (aprinderea luminii, ventilatoare, aer conditionat etc).