Sisteme de securitate

Obiectivele noastre sunt: prevenirea si contracararea evenimentelor de tipul atacurilor la persoană, tâlhăriilor sau amenintărilor directe de orice natură, spargerilor, furturilor, incendiilor etc.

Sisteme de securitate

ALARME ANTIEFRACTIE

Daca v-ati decis sa achizitionati un sistem de avertizare la efractie, exista inca citeva hotariri pe care trebuie sa le luati cu privire la tipul de protectie pe care-l doriti. In continuare am pregatit citeva informatii care va vor ajuta sa intelegeti elementele de baza ale unui sistem de protectie pentru locuinta.
Majoritatea cetatenilor cred ca ei insisi nu vor fi tinta unui atac armat sau a unei patrunderi prin efractie in propriul domiciliu. Din punct de vedere probabilistic, isi pun corect intrebarea si, in acelasi timp, isi raspund singuri: De ce tocmai eu? Doar n-oi fi eu ghinionistul! Dar cand neprevazutul se intampla totusi, calculele statistice devin irelevante, pagubele materiale si, uneori, chiar umane, capata dimensiuni tragice. Un vechi dicton spune ca este mai putin costisitor sa previ decat sa repari. Asadar, ganditi-va bine ca ceea ce s-a intamplat altora vi se poate intampla si dumneavoastra. Odata luata decizia de a diminua riscul la care sunteti expusi, luati in calcul faptul ca orice masura suplimentara de protectie s-ar putea sa fie binevenita intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat.
Daca pana aici totul este o prezumptie noi tul este o prezumptie noi va propunem cateva alternative concrete, care ni se par mai reprezentative:

 • cumparati un caine de paza
 • montati grilaje metalice la geamuri si usa metalica in mai multe puncte de fixare
 • semnati o polita de asigurare de bunuri
 • instalati un sistem electronic de protectie la efractie si/sau incendiu si/sau scurgere de gaze

In functie de bugetul pe care sunteti dispusi, sau puteti sa-l alocati veti opta pentru una sau mai multe din solutiile de mai sus. Dar nu uitati: 1) si 2) sunt alternative la care orice spargator gaseste solutii rapide si simple de anihilare, in timp ce 4) este o varianta care implica ca agresorul sa manifeste ingeniozitate, cunoastere si spontaneitate. In plus, varianta 4) este un prim pas in obtinerea unei despagubiri materiale pe care o implica varianta 3).
In fine, daca sistemul electronic de securitate permite cuplarea la un dispecerat de monitorizare permanenta si eventual de interventie rapida, acesta isi justifica din plin superioritatea fata de variantele substituibile, la costuri similare.

Sistemele electronice de securitate descurajeaza tentativa de patrundere neautorizata in locuinta, sesizeaza conditiile de declansare a incendiului si scurgerii de gaze, limiteaza, intr-un cuvant, riscul producerii pagubelor, protejeaza viata persoanelor si, nu in ultimul rand, diminueaza valoarea primei de asigurare.

Sistemul de protectie la efractie este gandit pentru a proteja caile prin care un infractor poate patrunde intr-o cladire si sustrage obiectele de valoare. Modul in care va fi detectata prezenta infractorului se face in functie de elementul protejat:

 • intrarile prin usile de acces ale cladirii vor fi sesizate prin senzori magnetici
 • patrunderea prin spargerea unui geam va fi detectata de senzorii de geam spart
 • miscarea in interiorul spatiului protejat va fi sesizata de catre detectoarele de prezenta
 • intrarea in spatiul din jurul cladirii se poate proteja prin senzori IR de exterior, bariere de IR, bariere de MW

Acelasi sistem poate fi folosit si pentru supravegherea izbucnirii unui eventual incendiu sau pentru sesizarea unor scurgeri de gaze, prin conectarea detectoarelor de fum, respectiv a celor de gaz in zonele de pericol.
Armarea si dezarmarea sistemului astfel conceput se poate face prin telecomanda radio sau prin introducerea unui cod la o tastatura. Modul de operare si complexitatea vor depinde de unitatea centrala folosita.
Aria protejata de un astfel de sistem va fi impartita in zone. In consecinta, armarea si dezarmarea vor fi facute pe tot sistemul sau numai pe anumite zone. In acest din urma caz avem de-a face cu un sistem partitionabil si fiecare partitie in parte se comporta ca un sistem independent.
Toate sistemele, partitionabile sau nu, permit armare perimetrala, facand astfel posibila miscarea in interiorul spatiului protejat.
Avertizarea in caz de alarma se va face local (pe sirena), pe linia telefonica fixa (la un dispecerat sau la client) sau direct pe terminalul GSM (sub forma unui SMS).

ALARME ANTIINCENDIU

Daca v-ati decis sa achizitionati un sistem de detectie la incendiu, exista inca citeva hotarari pe care trebuie sa le luati cu privire la tipul de protectie pe care-l doriti. In continuare am pregatit citeva informatii care va vor ajuta sa intelegeti elementele de baza ale unui sistem de detectie si semnalizare a incendiului.
Aveti o afacere prospera in care ati investit timp, bani si emotii. Numele dumneavoastra este cunoscut si respectat, impune respect si putere. Succesul va apartine si, chiar daca nu epuizeaza sau include aceste elemente, poate starni invidia, nemultumirea, interesele obscure sau hazardul. Se pune intrebarea: ati facut minimul necesar pentru preintampinarea unor evenimente, cum ar fi incendiul, rezultand din aceste posibile reactii ale caracterului uman sau ale intamplarii?
Incendiul este un fenomen complex, cu caracter aleator si evolutie necontrolata. Prin formele sale violente de manifestare incendiul reprezinta un permanent pericol pentru om si pentru valorile materiale.
Cladirile inalte necesita luarea unor masuri deosebite privind protectia la foc fata de locuintele obisnuite deoarece favorizeaza o propagare usoara a incendiilor pe verticala, datorita dezvoltarii preponderente a acestora pe inaltime si in acelasi timp, datorita unei posibilitati limitate de evacuare a persoanelor si acordare a ajutorului la interventia pompierilor.
Avand in vedere cele de mai sus, intotdeauna se va incerca realizarea unei variante optime de sistem, care sa asigure o detectie a unui inceput de incendiu de la primele semne ale declansarii acestuia, in scopul protejarii persoanelor si valorilor prin limitarea extinderii focului.
Sistemul poate fi astfel gandit incat sa fie anuntat imediat pichetul local de pompieri, eventual brigada de pompieri din regiune.

Sistemele electronice de securitate sesizeaza conditiile de declansare a incendiului si scurgerii de gaze, limiteaza, intr-un cuvant, riscul producerii pagubelor si, nu in ultimul rand, diminueaza valoarea primei de asigurare.

Un sistem electronic de semnalizare a inceputului de incendiu va indeplini urmatoarele functiuni:
·  va controla in permanenta detectoarele de fum instalate in fiecare din incintele cladirii la toate etajele
·  in momentul aparitiei unui eveniment (detectie fum) la unul sau mai multe detectoare, acesta va fi luat la cunostinta de catre centrala de incendiu, care va declansa avertizarea sau preavertizarea la dispozitivele de semnalizare acustica si eventual va actiona automat usile de evacuare, lifturi etc
·  va semnaliza optic si acustic pe panoul frontal al centralei evenimentele aparute (detectia fumului, aparitia unor defectiuni la cablurile sau echipamente instalate).

Pe scurt, un sistem de detectie a incendiului va fi compus din:
·  centrala de incendiu;
·  detectori de fum si/sau temperatura;
·  butoane de urgenta pentru declansarea imediata a alarmei;
·  dispozitive de avertizare acustica (sirene) si optica (flash-uri).

Sistemul de detectie si avertizare a incendiului va fi ierarhizat si distribuit pe urmatoarele trei nivele:
·  aparatura locala de detectie si culegere date;
·  echipamente de semnalizare;
·  centrala de incendiu pentru coordonare.
Infrastructura tehnica va permite integrarea pe nivele a functiilor sistemului.
Avertizarea in caz de alarma se va face local, pe sirena, sau pe linia telefonica la un dispecerat.

SUPRAVEGHERE VIDEO

Achizitionationarea unui sistem de televiziune cu circuit inchis, implica cateva lucruri pe care trebuie sa le aveti in vedere vis-a-vis de complexitatea sistemului dorit. In continuare sunt prezentate cateva informatii care va vor ajuta sa intelegeti elementele de baza ale unui sistem de televiziune cu circuit inchis.
Iata cateva situatii in care poate fi folosit un sistem de televiziune cu circuit inchis.

Scoli/Licee

In numeroase institutii de invatamant din ziua de azi apar multe probleme legate de securitate.
Cum pot fi protejati elevii, profesorii si bunurile materiale ale scolii impotriva patrunderilor neautorizate in timpul orelor de curs?
Cum poate fi protejata scoala in mod corespunzator pe timp de noapte sau in vacante?
In timpul orelor de curs raspunsul ar putea fi un sistem de control acces. Usile de intrare in cladire pot fi blocate automat in timpul orelor de curs putand fi deschise folosind numai o cartela autorizata in sistem.
Pentru exterior se poate face o supraveghere cu camere video, conectate la echipamente de monitorizare si inregistrare. Exista numeroase optiuni in acest sens in functie de marimea proiectului.

Spatii deschise si parcari

Parcarile si spatiile deschise in general se confrunta cu problema supravegherii unor arii extinse, in acelasi timp fiind necesara transmiterea unor imagini clare la centrul de supraveghere.
Acest lucru poate fi realizat prin folosirea unor camere cu rezolutie inalta montate pe stalpi la inaltime, dotate cu mecanisme de rotire automata pe orizontala si verticala si a unui sistem de supraveghere la distanta.

Spatii comerciale

Atat magazinele de lux din centrele comerciale cat si magazinele din incinta benzinariilor se confrunta cu necesitatea de a folosi la maxim spatiul de care dispun. Un sistem de televiziune cu circuit inchis trebuie sa fie alcatuit in principiu din mai multe camere de luat vederi pentru preluarea imaginii, un dispozitiv de prelucrare a imaginii, un monitor pentru vizualizare (eventual monitor PC) si un videorecorder/DVR pentru inregistrare.
In functie de cerintele specifice ale fiecarui obiectiv, sistemului de baza ii pot fi adaugate alte componente. In felul acesta sistemul de televiziune se extinde, capata functii noi ajungindu-se in final la o configuratie deosebit de complexa. In plus sistemul de televiziune poate fi interconectat cu un sistem de avertizare la efractie sau cu echipamente de control acces.

Camera video=Dispozitiv de preluare a imaginii

Camerele video sunt amplasate in diferite puncte ale obiectivului pentru a prelua imagini din zona de acoperire.
Ele pot fi monocrome sau color, fixe sau cu posibilitate de baleere pe orizontala si verticala.
Camerele video pot avea o forma obisnuita, pot fi camere de tavan (dome), pot fi mascate in tablouri, detectoare de miscare sau fum etc.
Performantele unei camere depind de mai multi factori printre care: sensibilitate, rezolutie, tipul de lentila folosit etc.

Multiplexor/Comutator secvential=Dispozitive de prelucrare a imaginii

Dispozitivele de prelucrare a imaginii permit afisarea imaginii in diverse formate si inregistrarea acesteia. Comutatorul secvential permite vizualizarea secventiala a camerelor. Intervalul de timp la care are loc comutarea secventiala este programabil. Atunci cind imaginea preluata de la o anumita camera prezinta un interes deosebit comutatorul secvential poate ramine numai pe camera respectiva fara sa mai comute in continuare. Multiplexoarele sunt folosite in special in sisteme mari, acolo unde este necesar un control total al locurilor unde camerele sunt amplasate. Spre deosebire de comutatorul secvential multiplexorul permite inregistrarea camerelor pe un videorecorder la o frecventa mult mai ridicata. Imaginea oferita de fiecare camera va fi inregistrata fara intrerupere fiind posibil ca apoi sa fie vizualizata pe un monitor prin playback de pe videorecorder.

Monitor=Dispozitiv de vizualizare a imaginii

Monitoarele sunt dispozitive folosite pentru afisarea imaginilor preluate de camerele video.
In functie de dispozitivul de prelucrare, o imagine poate apare pe intreg ecranul sau acesta poate fi impartit in 4, 9, 16 etc astfel incit mai multe imagini sa poata fi afisate simultan.
Monitoarele pot fi monocrome sau color.

Videorecorder=Dispozitiv de inregistrare

Permit inregistrarea imaginilor preluate de camere pe o durata cuprinsa intre 3h si 960h, pe o caseta video de 3h.
Permit redarea cadru cu cadru a imaginilor inregistrate astfel incat sa nu exista nici o indoiala asupra a celor intimplate intr-o anumita situatie data.
Daca sunt prevazute cu o intrare de alarma aceasta poate determina inceperea inregistrarii la aparitia unui eveniment pe o durata programabila.
Un avantaj suplimentar este acela ca un videorecorder afiseaza continuu pe ecran ora si data la care au avut loc evenimentele inregistrate.

CONTROL ACCES / PONTAJ

Decizia de achizitionationare a unui sistem de control acces si eventual pontaj electronic, implica citeva hotariri pe care trebuie sa le luati in functie de modul de lucru al acestuia. In continuare am pregatit citeva informatii care va vor ajuta sa intelegeti elementele de baza ale unui sistem de control acces.
Daca dispuneti de o afacere si doriti controlul riguros al valorilor si/sau personalului pe anumite trasee prestabilite va recomandam introducerea unui sistem transparent si eficace de control acces. Sistemul va ofera in acelasi timp informatii ca sa localizati precis daca o persoana se afla in cladire si unde.
Solutia cea mai des adoptata pe plan mondial consta in utilizarea de cartele de proximitate, cartele magnetice , tastaturi cu cod de acces, cititoare de amprenta sau cititoare de iris (separat sau dublate – unde este cazul) si implementarea unui software adecvat pentru controlul fluxului de personal si/sau valori.
Tendinta de integrare prin software a sistemelor de control acces, detectie a inceputului de incendiu, protectie la efractie si supraveghere video transfera aplicatiile complexe din domeniul abstract in cel concret.

Sistemele de control al accesului cu cartela (conditionate optional de citirea amprentei) si-au dovedit deja utilitatea si eficienta in multe domenii de activitate din tara noastra si strainatate:

 • in numeroase intreprinderi pentru pontajul salariatilor;
 • in urmarirea accesului masinilor in parcari;
 • pentru prevenirea accesului neautorizat in anumite incaperi;
 • pentru accesul in camerele de hotel;
 • accesul in intervale orare prestabilite;
 • limitarea accesului in spatii de maxima securitate (proximitate/amprenta sau proximitate/iris).

Subtiri, de dimensiuni reduse cartelele sunt deja folosite in lumea intreaga ca act de identitate, carnet de conducere, legitimatie de serviciu etc. Utilizarea lor in cadrul sistemelor de control al accesului elimina in unele situatii clasica cheie si ofera un grad sporit de securitate datorita numarului mare de coduri. Acelasi numar mare de coduri se poate obtine si prin combinatii de cifre apasate la o tastatura sau mai mult decat atat, prin corelarea unui cod numeric cu o cartela.

Prelucrarea datelor de la o retea de usi controlate in acest fel se face in cele mai multe cazuri folosind un computer. Versatilitatea software-ului permite operatii complexe in sistem, controlate de la tastatura, generarea de rapoarte referitoare la oricare din campurile bazei de date create. Programe software special realizate ofera posibilitatea de creare de baze de date sub SQL. Aceste baze permit o flexibilitate maxima de realizare a rapoartelor pe care clientul le considera necesare si un acces in/din oricare punct al retelei de computere existente. Clasificarea informatiilor de acces trebuie realizata conform normelor si solicitarilor din tara in care se utilizeaza sistemul.

Solutiile de ultima ora permit integrarea intr-un sistem complex a protectiei la efractie, incendiu a sistemelor de control al accesului si televiziune cu circuit inchis. Astfel este posibil controlul evacuarii personalului in caz de incendiu, urmarirea si chiar inregistrarea video a persoanelor dintr-un anumit spatiu, la un moment dat.Acest mod integrat de abordare a management-ului de cladire a implicat si costuri mai ridicate. De aceea ca prim pas se recomanda achizitionarea “step by step” de sisteme individuale, dar care pot fii ulterior utilizate intr-un sistem unic de management al cladirii

Sistemele de control acces pot fi folosite atat pentru a impiedica patrunderile neautorizate in anumite spatii cat si pentru a tine evidenta persoanelor care au acces in anumite incaperi. Desenul de mai jos este un exemplu cu privire la modul in care poate fi folosit un sistem de control acces:

Functionarea sistemului de control acces poate fi locala sau in retea.

Functionarea in regim local permite accesul printr-o usa a mai multor utilizatori, dupa un program prestabilit, fara a impune limitari cu privire la numarul de usi controlate.
Functionarea in retea permite corelarea informatiei de catre unitatile centrale de control acces astfel incat utilizatorii pot accesa trasee prestabilite dupa programe de acces prestabilite. Sistemul permite dispecerizarea, printr-un soft adecvat, a spatiilor in care se realizeaza accesul controlat. Daca in retea este cuplat un PC, atunci prin intermediul programului din calculator se pot realiza urmatoarele operatii:

 • configurarea sistemului
 • observarea in timp real a starii usilor
 • cunoasterea in timp real a evenimentelor produse
 • vizualizarea tuturor evenimentelor produse in timp de o zi, o saptamana sau chiar ani
 • sortarea evenimentelor dupa anumite criterii si afisarea acestora pe ecran sau trimiterea lor la imprimanta

Sistemul de control acces poate functiona cu:

Cititor de cartela magnetica
Citirea cartelei magnetice se face prin trecerea acesteia prin fata capului magnetic de citire, prin fanta cititorului.Citirea presupune un contact fizic cartela-cap magnetic. Din acest motiv viata cartelei este limitata laun anumit numar de citiri. Similar si pentu capul magnetic al cititorului.

Cititor de proximitate
Citirea cartelei de proximitate se face prin simpla apropiere a acesteia la o anumita distanta de cititor. Acest tip de cartela, teoretic, are timp de viata nelimitat, la fel si cititorul. Nefunctionalitatea nu poate interveni la acest sistem decat prin eventuala distrugere fizica.
Modul de criptare al acestor cartele se face printr-un algoritm, care il face practic imposibil de decodificat.

Tastatura
Elementul clasic dintr-un sistem de securitate de orice natura, permite introducerea unui cod dintr-un anumit numar de cifre.
Se foloseste independent sau in conjunctie cu un cititor de cartela penteru a spori gradul de securitate. In sistemele fara computer tastatura este cea de la care se face programarea tuturor parametrilor.

Cititor de amprente
Citirea se face prin simpla apasare pe cititor.
Daca cartela sau codul utilizatorului sunt recunoscute atunci sistemul de control acces va actiona dispozitivul de blocare a usii si va permite accesul.

Yala electromagnetica
Reprezinta elementul de blocare a usii, comandat electric de catre elementul de control. In locul yalei se poate folosi un dispozitiv magnetic
In cazul in care, dupa o intrare autorizata, usa a ramas deschisa un interval de timp mai lung decat cel programat, sistemul va activa un dispozitiv de avertizare.
In caz de patrundere neautorizata – fortare a usii – sistemul va declansa un sistem de alarma existent sau o sirena.
Sistemul de control acces instalat poate fi interconectat cu un sistem de protectie antiefractie sau antiincendiu, deja existente si, de asemenea, poate comanda diferite dispozitive de automatizare (aprinderea luminii, ventilatoare, aer conditionat etc).

AUTOMATIZARI

AUTOMATIZARI PORTI BATANTE

• In functie de dimensiunile si greutatea unei aripi de poarta, de structura acesteia si de materialul utilizat, puteti alege sistemul de automatizare ideal
• In situatia unei utilizari intense sunt recomandate sistemele ale caror motoreductoare functioneaza la 24Vcc (alimentarea generala va fi la 220Vac)

AUTOMATIZARI PORTI CULISANTE

• factorii decisivi in alegerea automatizarii ideale constau in greutatea si lungimea portii culisante sau autoportante
• automatizarile sunt echipate cu un senzor de forta pentru siguranta maxima in timpul inchiderii acesteia: sistemul de detectie anti-lovire obstacol opreste si inverseaza sensul de miscare al portii pentru a evita evenimentele neplacute

AUTOMATIZARI USI GARAJ

• Motorizarile sunt intotdeuna echipate cu o lumina de veghe care permite iluminarea garajului si accesul soferului
• De regula, alimentarea se face la 220Vac iar motoreductoarele functioneaza la 24Vdc, tocmai pentru o utilizare sigura

INTERFONIE SI VIDEOFONIE

Daca doriti confort si siguranta aveti nevoie de un sistem interfon sau videointerfon.

In concordanta cu standardele noi de viata si cu o evaluare realista a riscului pe care il presupune proprietatea, s-a optat pentru accesul in imobile controlat printr-un sistem de interfonie sau videointerfonie.
Prin varietatea modelelor si a notei moderne pe care o aduc, sistemele de interfonie pot fi integrabile oricarui spatiu, marindu-i confortul si contribuind prin utilitatea lor la siguranta beneficiarului.
Cu ajutorul unui sistem interfon aflati instantaneu cine va viziteaza, puteti comunica cu persoana aflata in afara proprietatii dumneavoastra, iar prin intermediul unui sistem videointerfon aveti in plus posibilitatea de a viziona persoana care va apeleaza.
Designul atractiv al videointerfonului il face dorit in orice decor iar imaginea video redata poate fi de tip alb-negru sau color.
Prin intermediul unui sistem interfon sau videointerfon aveti optiunea de a alege daca doriti sa permiteti accesul in proprietatea dumneavoastra persoanelor ce va apeleaza.

Sistemele interfon si videointerfon se compun din:

Postul de exterior

Se instaleaza in imediata apropiere a usii principale de acces spre imobil.
Prin intermediul postului de exterior se creaza comunicarea audio (audio-video) cu persoana ce solicita accesul spre proprietatea dumneavoastra.
Posturile de exterior pot fi de tip ingropat sau aplicat, prevazute cu unul sau mai multe butoane de acces – pentru una sau mai multe familii ce locuiesc in acelasi imobil.

Postul de interior

Se instaleaza in functie de optiunile beneficiarului.
Creaza comunicarea (audio-video) cu persoana din exteriorul cladirii.
Poate fi de tip mobil sau fix (stationar), model pentru fixarea pe perete, pentru birou, etc.
Poate comunica numai cu postul exterior sau si cu alte posturi interioare conectate in acelasi sistem (intercomunicatie).
Este prevazut cu buton de actionare a yalei electromagnetice (pentru deschiderea porti sau a usii de acces).

Yala electromagnetica

Se instaleaza la poarta sau usa principala de acces spre imobilul beneficiarului pentru actionarea deschiderii acesteia de la postul de interior.
Poate fi de tip ingropat sau aplicat.